V noktuáriu přibyli štíři, expozici plazů doplní malé užovky

pzooatletika2
Součástí Dne dětí budou také atletické hrátky
31.5.2018
Pracovníci klientského centra UPC na Dobrovolnickém dni v chomutovském zooparku.
Dobrovolníci pomáhali v zooparku uklidit Kaštanku
12.6.2018
Zobrazit vše
Štír středoasijský (Mesobuthus eupeu), který je nově vidět v noktuáriu zooparku.  Foto Jaroslav Zelinka

Štír středoasijský (Mesobuthus eupeu), který je nově vidět v noktuáriu zooparku. Foto Jaroslav Zelinka

V nedávné době byli ze Zoo Zájezd u Kladna do chomutovského zooparku dovezeni dva pozoruhodní zástupci terarijních živočichů. Jmenovitě se jednalo o pár užovky drobné Eirenis modestus a pár štírů středoasijských Mesobuthus eupeus. Zpočátku byly oba druhy chovány v zázemí terária. Štíři jsou již několik dní vystaveni v expozici pavilonu nočních živočichů a užovky drobné co nevidět obohatí stávající kolekci plazů terária.

Štír středoasijský je rozšířený na poměrně rozsáhlém území od Sýrie až do Mongolska a vytváří řadu poddruhů. Dorůstá 4,5-6 cm délky. Je světle zbarvený v písčitých odstínech žluté až žlutohnědé barvy. Jedovatostí patří mezi druhy méně toxické. Bodnutí je sice bolestivé, ale není nebezpečné. Po spáření samice kladou 10 až 50 larev. Ty se drží na jejím hřbetě, asi po 6 dnech se prvně svlékají. 16. den jejich života se osamostatňují. Opouští hřbet matky a začínají lovit a přijímat potravu. Tu tvoří různý hmyz a pavouci. U mláďat je poměrně častý kanibalismus.

Užovka drobná (na snímku vpravo) je, jak už název druhu napovídá, malý zástupce užovkovitých hadů dorůstající velikosti jen 50-60 cm. Užovka drobná je rozšířena na sušších lokalitách jihovýchodní Evropy přes Malou Asii až do severního Íránu. Pozoruhodná je zejména svojí potravou, kterou tvoří různý rovnokřídlý hmyz, pavouci, stonožky, štíři ale i mláďata drobných ještěrů. Užovky drobné jsou zbarveny šedě, šedohnědě nebo žlutohnědě. Na hlavě, která není zřetelně odlišena od těla, bývá tmavá kresba v podobě dvou příčných pruhů. Břicho je lesklé bělavé nebo světle hnědé. Po jarním páření samice kladou 3-8 vajíček. Mláďata se líhnou v červnu až červenci. Po vylíhnutí měří 8-10 cm.

Užovka drobná (Eirenis modestus) brzy obohatí stávající kolekci plazů terária.     Foto Jaroslav Zelinka

Užovka drobná (Eirenis modestus) brzy obohatí stávající kolekci plazů terária. Foto Jaroslav Zelinka

 

Užovka drobná (Eirenis modestus) pojídá cvrčka.     Foto Jaroslav Zelinka

Užovka drobná (Eirenis modestus) pojídá cvrčka. Foto Jaroslav Zelinka

 

Pár štírů středoasijských (Mesobuthus eupeu) je vidět v noktuáriu.  Foto Jaroslav Zelinka

Pár štírů středoasijských (Mesobuthus eupeu) je vidět v noktuáriu. Foto Jaroslav Zelinka