Mladá samice manula zamířila na Britské ostrovy

Makak magot, foto Helena Hubáčková, Zoopark Chomutov
Tlupa makaků se rozroste o dvě samice. „Na začátku budou výhrůžně cvakat zuby,“ počítá zoolog
26.3.2019
Zoopark_DenZeme_FB
Den Země
3.4.2019
Zobrazit vše
Manul

Manul

Ve čtvrtek 28. dubna odjela do chovného centra v britském Headcornu samice manula narozená v našem Zooparku v roce 2017. „Tento přesun doporučil koordinátor Evropského záchovného programu, tedy naše mladá samička posílí chovnou základnu na Britských ostrovech,“ doplnil k transportu zoolog Miroslav Brtnický.

Zoopark Chomutov chová manuly od roku 2002, kdy byl přivezen první pár. Samice pocházela ze Zoo Vídeň a samec ze Zoo Moskva. První mládě manula se v Zooparku podařilo odchovat v roce 2009. V zoologických zahradách se jedná o poměrně vzácného chovance a odchovy mláďat se řadí mezi významné úspěchy.

Manul – kočka stepní (Otocolobus manul)
Jedná se o méně známý druh kočkovité šelmy, obývající asijské stepi, pouště a horské oblasti až do nadmořské výšky 4 800 m. Poměrně zavalité tělo má porostlé dlouhou hustou srstí, která slouží
jako velmi dobrá tepelná izolace při jejich odpočinku na skalnatém povrchu či přímo na sněhu.
Areál výskytu manula je poměrně rozsáhlý – od jižních oblastí kolem Kaspického moře po Pákistán, Kašmír, Nepál, Tibet, západní Čínu až do Mongolska a jižních okrajů Sibiře.
Manulové jsou velmi plaší, přes den se ukrývají v doupatech pod  kameny, v jeskyních nebo v norách po jiných zvířatech. Aktivní jsou především v noci, kdy loví drobné savce a ptáky. Mláďata se
rodí v období měsíců dubna a května v počtu 2-6 mláďat. Největší populace manulů se vyskytuje ve středním Mongolsku. Poté, co začátkem 20. století bylo ročně kvůli kožešině uloveno více než
50000 jedinců, docházelo postupně k vážnému ohrožení tohoto druhu. V roce 1988 byl lov manulů zcela zakázán.