Rekordní odchov ještěrů

IMG_3221
Pohádkové safari
9.8.2017
DSC01738
Skanzen – ráj malířů
30.8.2017
Zobrazit vše
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Unikátní množství mláďat trnorepa afrického (skalního) se vylíhlo během prázdnin v chomutovském zooparku. V červenci to bylo 17 mláďat a v srpnu dokonce 28 malých ještěrek, přičemž běžná snůška čítá zpravidla 10 – 20 jedinců.

Trnorep je ještěr z čeledi agamovitých, žijící na severu Afriky v pouštních, polopouštních a kamenitých oblastech. Žije samotářsky, páry tvoří jen v období rozmnožování. Je vyzbrojen zploštělým trnitým ocasem, který používá jako obušek k obraně před predátory. Zatímco dospělí jedinci se živí zejména rostlinnou stravou, kterou si občas zpestřují uloveným hmyzem, potravu mláďat tvoří až z poloviny živočišná složka.

„Pro své specifické potřeby to není ještěr pro začátečníky“, prozradil zkušený chovatel Jaroslav Zelinka.

foto: Jaroslav Zelinka