Jedná se o jedno z nejstarších plemen skotu. První zmínky pocházejí již z 6. století. Pochází ze Skotské vysočiny, kde jsou na něj dodnes pyšní a stáda se tam ve velkých počtech pasou. První plemenná kniha byla založena v roce 1884 ve Skotsku a jejím cílem je zachovat plemeno v nezměněné podobě, což se daří. Skotský skot je řazen mezi genetické rezervy, protože se jedná o plemeno jen málo ovlivněné šlechtěním a selekcí.
Jedná se o zvíře odolné, otužilé, nenáročné, vhodné k celoročnímu chovu venku, kde mohou probíhat i porody. Samice se pyšní vynikajícími mateřskými schopnostmi, telata vekou životaschopností a samostatností. Rohy mohou dosahovat rozpětí až dva metry. Kravám se točí směrem vzhůru, u býků směřují dopředu, jsou kratší a silnější.
Jsou to přátelská a lehce ovladatelná zvířata.
Maso je vysoce kvalitní s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, bohaté na bílkoviny a železo a s vynikající chutí. Obsahem tuku je srovnatelné s kuřecím a rybím masem. Maso má o 38 % nižší obsah tuku a o 4 % nižší hladinu cholesterolu než jiné hovězí maso.
Nejčastější jsou barevné variety zrzavá a černá. Vykytují se ale také jedinci žlutí či žíhaní.